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BOB DUKE
WATERMASTER
WATER DISTRICT NO. 34
PO BOX 53

MACKAY, ID 83251-0053

RE: Voting Policy Guidance

Dear Mr. Duke:

At a meeting of the WD34 Advisory Committee on September 20, 2006, IDWR was asked to
provide additional clarification on voting at water district annual meetings as desciibed by Idaho
Code § 42-605. The attached memoranda provide clarification on the questions 1aised at that

mecting.

Please feel fiee contact IDWR if you have any questions.

Sincerely,

Nick Miller
Water Distiibution Section

Enclosures:
September 25, 2006 Memorandum from Nick Miller to Phil Rassier, Deputy A G, IDWR
RE Guidance on Voting in Water District Elections
October 16, 2006 Memorandum from John Homean, Deputy A.G., IDWR to Nick Miller
RE. Guidance on Voting in Water District Elections Under 1.C. §42-605
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Memorandum

To: Phil Rassier, Deputy A.G, IDWR
From:  Nick Miller " %47
Date: September 25, 2006

Re: Guidance on voting in water district elections

Concerns have arisen among some water users in Water District 34 (Big Lost River) that the
voting practices at annual water district meetings are inconsistent and, in some cases, may not be
legal IDWR has recommended that the WD34 Advisory Committee prepare, o1 oversee the
prepatation of, a written policy concerning voting at the annual meeting. IDWR bas agreed to
review that policy to ensure it is consistent with previous gnidance and applicable laws.
However, the WD34 Advisory Committee has asked that IDWR provide additional clarification
on certain questions upfiont to aid in their drafting of the policy and help reduce the need for
tevisions. As we discussed on the phone, please prepate a memorandum or letter addressing the

following questions.

#1 . In previous guidance (see the attached 11/20/1992 letter to Kent Foster, and the 01/15/2001
memorandum to Allen Merrit), you addressed the issue of voting by proxy or voting by a
representative. You state that only a person that owns or has the use of a water right is allowed to
vote for that water right, and that the Department has advised that a proxy vote should not be
allowed in the absence of the water right owner. Additionally, you wrote that a power of
attorney would only allow another person to vote if that power of attorney granted that person
full use of the water right for the ensuing season. Some users have asked whether they could
grant a very limited power of attorney to a ranch hand, or another person, that only grants that
person the authority to vote at the annual meeting in place of the owner. Can you comment on

whether this is possible?

#2. 1f a water right is held in the name of an individual, can a family member (Husband, Wife, ot
child) vote for that individual, or does a family member have the same standing as any other
person whose name is not on the water right?

#3. If a water right is held in the name of a business entity, who is allowed to vote in the name of
the business? What types of documents should the business submit to the credentials committee
to designate the authorized voter?




MEMORANDUM

T0: Nick Miller

FROM: John Homan

RE: Voting in Watgr District Elections under 1.C. § 42-605
DATE: October 16, 2006

This Memotandum responds to the questions raised in your correspondence dated
September 25, 2006. Phillip J. Rassier, Deputy Attomey General has already answered
to a large degree the questions raised herein in a memorandum dated January 15, 2001
and a letter dated November 20, 1992 Attached hereto are copies of both documents. I
have reviewed the 1elevant statutory provisions as well as both documents and concur
completely with the interpretation of 1.C. § 42-605.

In your first question you ask whether a water right owner could designate
another person to vote in a water distiict election pursuant to a specific power of attorney,
which only authorizes the task of voting the water right at the annual meeting. 1.C. § 42-
605 requires the water users to be present at the meeting and does not allow votes by
proxy. The analysis is the same for the second question. There is no special provision
that allows a family member to vote a relative’s water right at the water district election.
However, the language in 1.C. § 42-605 (4) does allow a person other than the owner
“having the use for the ensuing season of any water right” to cast a vote in a water
district election. If requested, a lessee or tenter could provide a copy of a lease ot rental
agreement fot the ensuing season to the credential committee. A management type
employee, family membet or any other person may also vote in a water district election
provided they have obtained full authority over the use of a water right for the ensuing
season. If requested, an employee or family member will need to produce to the
credential committee a notarized and recorded power of attorney authorizing full control
over the water tight for the ensuing season.

Finally, your third question asks who is the appropriate paity to cast a vote for a
water right owned by a business entity at the water district election. 1.C. § 42-605 (7)
establishes that a corporation or other type of water delivery organization shall be
considered a person for voting purposes and authorizes that entity to designate someone
to vote on its behalf at the annual meeting. A corporate resolution or other type of
document should be presented to the credential committee indicating an authorized
officer or person representing business entity has designated the person to the cast vote at
the annual meeting. The guidance provided herein is based solely on IDWR’s
interpretation of the statutory provisions and is not an opinion of the Office of the
Attorney General.




MEMORANDUM

TO: Allen Merritt, Southein Regional Manager, IDWR
FROM: Phillip 1. Rassier, Deputy A G, IDWR BIZ.,
RE: Water District Elections under 1.C. § 42-605
DATE: January 15, 2001 ]

You have requested guidance on the issue of whether a person, through a power of
attorney, may be allowed to vote at a water district election on behalf of anothes person, Section
42-605, ¥daho Code, provides in relevant past:

(4) Voting shall be by majority vote of the water users present at the meeting
unless one (1) or more water users requests voting using the procedure which
follows in this subsection. In such case the meeting chairman shall appoint a
credentials committes o determine the number of votes each water user present is
anthorized to cast. If requested, each person present, owning o1 having the use for
the ensuing season of any water right in the strearn or wates supply comprising
stich water district . . . shall be entitled to a numbe: of votes equal to the average
annual dollar amount and any fraction thereof assessed for that person’s
gualifying water right .. .. '

In previous correspondence, I have related IDWR’s position to be that “a proxy vote
should not be allowed ini water district elections in the absence of the owner of a water right,
except that in the absence of the owner a1ight may be voted by another person present who has
the use of the right for the ensuing irtigation season such as a contract purchaset, tenant, renter or
lessor.” See Letter to Kent W. Foster, dated November 20, 1992

Your question in essence asks whether the requirement of the statute that a water user be
present at the méeting in order to vote may be avoided if the document autherizing a person to
vote for another not present at the meeting is characierized as a “power of atforney” as opposed
to a “proxy.” The answer is that, for purpeses of authorizing a person to vote at a water district
election, a power of attorney should be treated, in most cases, the sane as a proxy. A “power of
attorney” is defined as “a legal instrument authorizing one to act as the attorney or agent of the
erantor ” The term “proxy” is similarly defined as “authority or power to act for another; a
power of attorney anthorizing a specified person to vote corporate stock.” See Webster's New
Collegiate Dictionary (1977 ed.). Therefore, a power of atiomey authorizing another person to
cast a vote in one’s place is really just another term for a proxy.

There is a circumstance if which a power of attorney would entitle a person to vote for
anothei. That is whete the power of attorney extends fo the person seeking to vote full authority
over the use of the water right for the ensning irrigation season. Such a power of atfomey should
be acknowledged before a notary public and filed for tecord with the county recorder before
being accepted as authorization to vote at a water district election.

The guidance provided in this memorandum is based solely upon IDWR's interpretation

of the statutory provision and is not an opinion of the Office of the Attorney Genera_-l. ‘

SCANNED
MAY 19 2006
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CECIL In ANDRUS
COVERNOR

R. KEITH HIGGINSON
November 20, 1992 DIRECTOR

Kent W. Foster, Esg.
HOLDEN , XIDWELL,HAHN & CRAPO
West One Bank

P.0. Box 50130

Idaho Falls, ID 83405

Dear Kent:

This letter responds to yeur request of October 27, 19352
asking for my thoughts and comments or reference to priecr
decision or opinicn on several guestions relating to voting in
water districts under I.C. § 42-60% and § 42-605A, My response
to your questions is based solely upon IDWR’s interpretation of
these statutory pIQVlSlOHS and should not ke construed to
represent an expression of the views of the Office of the
Attorney General unless reference is made to a prior Attorney

General opinion.

Question 1: How, pending the ultimate court decree in the Snake
River Basin Adjudication Proceeding, is it determined, for voting
purposes under § 42-605 {and § 42-6053), whether a particular
claimed right is sufficiently valid? W®What criteria is a
credentials commitiee to use?

Respeonse: The list of water rights entitled to be voted
under I.C. § 42-605 and § 42-605A is comprised of and limited to
those water rights which have previously been "adjudicated or
decreed by the court® or are "represented by valid permit or
license issued by the department of water resources." I.C. § 42-

6058,

Question 2: Idaho Code § 42-605(4) speaks of voting by "water
users present," "each person present,® and "a perscn present.®

Section 42-605A(6) has similar language, "each person present,”
and fa person present." Ve wonder if this means present either
in person or by proxy? In other words, can someone such as a
contract purchaser or a tenant, vote, if duly authorized by a
written proxy or power of attorney from the owner? Since the
language discusses %owning or having the use for the ensuing
season™ it seems like a contract purchaser or tenant might have
keen anticipated in the statutory language. IE appears clear
that a corperation can designate somecne on its behalf to cast a

vote {(§ 42-605(7}).

SCANNED
MAY 19 2006
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Question 3: If not by written Proxy or powar of attorney, how
does one satisfactorily_demonstrate he has "the uge for the
ensuing season® of a particular right? 1Is a Copy of the sale

tontract or lease agreement adequate?

Response: 3 contract, lease agresement or similar writtep

document, is considered adeguate to demonstrate that g person is
entitled to the use of a water right for the ensuing season.

Question 4: What Specific documents does a credentials committee
consult to determihe the list of the rights entitled to vote?

For instance, assuming the district officials desire to hava a
list of valig rights prepared before the annual meeting so that
when the people come it is possible to check any claims of
"having the use for tha ensuing season” against the list of valig
rights, how would the Department Suggest they go about stch

Preparaticns?

SCANNED
MAY 10 2088
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rights entitled to vote. The Department will made available an
updated list of the water rights in the district prior to the
annual water district meeting if reguested.

Question 5: And, under either § 42-605 or § 42-605A, if the
right has not breviously been assessed, how does the district go
about determining the "dollar amount and any fraction thereof
which the right would have been assessead had it existed and been
reasonably used when water was available under the priority of

the right during the previous zeaseon<?

Response: The method oF determining the vote to which a
right not previously assessed is entitled requires a good Faith
astimate of the amount of water which would have been dalivered
under the right had it been usad during the previous seaseon. The
process for making this estimate requires a review of the water
delivery records of the district to determine the number of days
that the right would have been allowed to divert water during the
previous geason given the available water supply and the priority

date of the right in question.

Once an estimate of the amount of water that would have been
delivered is made it is necessary to multiply this number times
the dollar amount per unit of water delivered used to determine
water user assessments in the district. The total dollar amount
that would have been assessed had the right been delivered in the
Previous season egquals the number of votes that the owner of the
right is entitled to cast for that right.

I hope that these responses to your guestions are adequate
for your needs. Please let me know if I may provide further

assistance.

Sincerely,

Cettp () Rasoss

PHILLIP J. RASSIER
Deputy Attorney General
Department of Water Reésources

cc: Skip Jones - Eastern Region

SCANNED
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